zpět
BEZRUČ, Petr: KALINA III.
Linoryt Josef Weiser, grafická úprava Josef Dolívka.
Kostelec na Hané, Klubové zařízení MěstNV, 1987.
8°, nestr. [8]. Volné listy v pův. kartonové obálce.
Jeden z 200 nečíslovaných výtisků ke 120. výročí narození Petra Bezruče. Dřevoryt signován výtvarníkem. - Intaktní stav.
<Kód: BIB17> Cena: 150,- Kč

Petr Bezruč ( 15. září 1867, Opava - 17. únor 1958, Olomouc )
Básník a prozaik.
Po maturitě na brněnském gymnáziu studoval klasickou filologii. Za 1. světové války zatčen pro domnělé autorství protirakouské básně. Po válce jmenován přednostou nádražní pošty v Brně, ale již druhý den se vzdal funkce. V roce 1928 odešel do výslužby. Žil v Brně, pak v Kostelci na Hané a v Brance u Opavy. V roce 1939 se usadil v Kostelci na Hané a tam zůstal do konce života.

Výběrová bibliografie:
Slezské číslo, 1903
Slezské písně, 1909

Moravská zem a moravská řeč, 1923
Republika před svatým Petrem, 1923
Stužkonoska modrá, 1930
Lolo a druhové - 1937

Paralipomena I - 1937
Paralipomena II - 1938

Weiser Josef ( 19. září 1914, Chur ve Švýcarsku - 25. ledna 1994, Šternberk )
Malíř, grafik, pedagog.
Studia: 1947 - 1950, Univerzita Palackého, Olomouc -Pedagogická fakulta, výtvarná výchova, prof. František Viktor Mokrý, Josef Vydra a Jan Zrzavý.
Vybrané samostatné výstavy: 1979, Josef Weiser: Grafika, Kulturní dům Julia Fučíka, Adamov.
Vybrané kolektivní výstavy: 1981, Ex libris olomouckých výtvarníků, Památník, Olomouc; 1983, Exlibris pro třináct sběratelů, Galerie v předsálí, Blansko; 1983 - 1984, Moravská grafika, Dům umění města Brna; 1987, Výtvarní umělci Univerzity Palackého k 40. výr. obnovení učení v Olomouci, Krajské vlastivědné muzeum, Olomouc; 1990, Portréty významných osobností v drobné grafice ze sbírek Jaroslava Zelíka, Galerie v předsálí, Blansko
Vybraná literatura: 1993, Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L-Ž); 2010, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců (XXI. W-Ž).

Copyright © Stanislav Jordán. All rights reserved.
Autorské právo © Stanislav Jordán. Všechna práva vyhrazena.